David Benioff – Stad der dieven

Mijn leeshonger is weer helemaal terug dankzij dit boek: Stad der dieven van David Benioff. Wat een heerlijk boek! Spannend, grappig, catchy; St. Petersburg, Tweede Wereldoorlog, honger, angst, kou, geweld, maar ook spanning en sensatie, Russen tegen Duitsers, goed en slecht en alles daartussenin. Ik ging hier heel goed op. De boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb deed ik steeds een aantal weken over, zoals De straat van Ann Petry. Dat zegt overigens niks over de kwaliteit van zo’n boek, want ik vond De straat erg goed. Maar Stad der dieven komt met stip mijn lijstje favoriete boeken van dit jaar binnen, naast Fallen Leaves van L.H. Wiener, De fakkel in het oor van Elias Canetti, De rustelozen van Olga Tokarczuk, Ik voel me in de hele wereld thuis van Rosa Luxemburg, Radetzkymars van Joseph Roth, Suikerbastaard van Jaap Scholten en Berlin van Jason Lutes.

Stad der dieven is al eens eerder uitgegeven in het Nederlands, in 2009. Een slimme uitgever heeft gedacht ‘wat goed is, blijft goed’ en heeft het boek elf jaar later opnieuw uitgebracht, nu onder de vlag van Meridiaan Uitgevers. Een uitstekend plan, waar ik het alleen maar mee eens kan zijn. Het boek vertelt het verhaal van Lev, een 17-jarige jongeman uit St. Petersburg. Het is de winter van 1942, middenin het beleg van St. Petersburg door het Duitse leger. Het is steenkoud, voedsel is er nauwelijks meer, de mensen sterven als ratten, het is ieder voor zich. Lev leeft van dag tot dag en weet zichzelf ternauwernood in leven te houden. Totdat hij door een wat suffe samenloop van omstandigheden in de gevangenis belandt. Hij verwacht de volgende ochtend geëxecuteerd te worden, maar in plaats daarvan krijgen hij en zijn celgenoot een opdracht. Ze zullen worden vrijgesproken als ze een dozijn eieren weten te vinden voor het plaatselijke hoofd van de geheime dienst. Zijn dochter gaat namelijk trouwen en er moet een bruidstaart gebakken worden, oorlog of geen oorlog. Lev heeft geen andere keuze dan samen met Kolja, zijn celgenoot, op zoek te gaan. Kolja is een meesterlijk personage, een flamboyante, gevatte student die overal de humor van inziet en permanent op zoek is naar mooie meisjes. Die zoektocht naar eieren is natuurlijk totaal kansloos, maar aangestoken door Kolja’s enthousiasme gaan de twee jongens tegen beter weten in op weg. Achter de Duitse linies moet nog wel een boerderij met levende kippen te vinden zijn vermoeden ze.

Wat volgt is een spannende, gruwelijke zoektocht door een verwoest, winters landschap. Benioff bespaart de lezer de gruwelen van de totale oorlog zeker niet. Kannibalisme, martelingen, executies, het komt allemaal voorbij. Tegelijkertijd levert de dynamiek tussen de twee jongens die eigenlijk zeer slecht bij elkaar passen, maar daardoor natuurlijk des te leukere hoofdpersonages zijn, voortdurend vermaak op. De humor ligt bizar genoeg altijd om de hoek en dat maakt het draaglijk. Daarnaast zit er een enorme vaart in de vertelling. Zullen ze het overleven? Zal het ze dan toch gaan lukken? Je zit voortdurend op het puntje van je stoel. Je merkt aan alles dat David Benioff de scriptschrijver is van de wereldberoemde serie Game of Thrones. Ik zag alles continu levendig voor me en de mix van spanning, geweld, humor, actie en sterke dialogen sprak me net zo aan als bij Game of Thrones. Ik weet wel welk boek ik de komende tijd ga aanbevelen aan mensen. En wie weet komt er ook nog eens een film of tv-serie van. Ik hoop het.

David Benioff – Stad der dieven
Meridiaan Uitgevers, 2020
Oorspronkelijke titel City of Thieves, 2008
Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven
320 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply