Interviews

Interview met Ilse Josepha Lazaroms voor literair platform Tzum (december 2021)

Ilse Josepha Lazaroms (1979) is schrijver en wetenschapper. Afgelopen september verscheen haar debuutroman Duet, een indringend, lyrisch geschreven verhaal over de Nederlandse Ilse die haar relatie met een vrijgevochten Amerikaan langzaam ziet veranderen in een nachtmerrie. Aangespoord door zijn enthousiasme vertrekt het verliefde stel in de woonboot Duet richting de haven van New York. Onderweg komt Ilse erachter dat ze in verwachting is. Helaas komt ze er ook achter dat haar partner steeds meer geobsedeerd raakt door extreemrechtse complottheorieën. In plaats van dat ze rustig kan genieten van de roze wolk van haar zwangerschap wordt het steeds grimmiger aan boord.
Casper Schaaf sprak de schrijfster in een café in Amsterdam-Noord, over Duet, over haar inspiratiebronnen, over het combineren van haar schrijverschap met haar werk aan de universiteit en de zorg voor haar dochter. Een openhartig interview waarin Lazaroms een welbespraakt web spint tussen haar leven en haar boeken.

Lees hier het complete interview

Interview met Tamsin Calidas voor literair platform Tzum (november 2021)

Tamsin Calidas heeft het helemaal gemaakt. Toch besluit ze met haar man te verhuizen naar een klein Schots eiland, op zoek naar rust en natuur. Maar de romantische droom spat uiteen en slechts de rauwe werkelijkheid blijft over.
Vorig jaar publiceerde ze haar memoir I Am an Island, een rauw en soms pijnlijk boek over eenzaamheid, vriendschap, veerkracht en zelfontdekking. Het boek is een grote hit in Engeland, maar staat ook in Nederland al meer dan twaalf weken in de Bestseller 60. Inmiddels is er ook in Duitsland een vertaling verschenen en Frankrijk volgt komend voorjaar. Calidas heeft met haar krachtige verhaal bij veel lezers een snaar weten te raken.
Op zaterdag 6 november is Calidas te gast op het Crossing Border festival in Den Haag. In aanloop hiernaartoe publiceert Tzum alvast een interview met deze Britse schrijfster.

Lees hier het complete interview

Interview met Toine Heijmans voor literair platform Tzum (augustus 2021)

Toine Heijmans (1969) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en werkt als columnist en algemeen verslaggever bij de Volkskrant. Voor zijn romandebuut Op Zee kreeg hij in 2013 als eerste Nederlandse schrijver de prestigieuze Prix Médicis Étranger. Het boek werd een verkoopsucces en werd enkele jaren geleden verfilmd. Afgelopen voorjaar verscheen zijn nieuwste roman Zuurstofschuld, een bergbeklimmersroman over de vrienden Lenny en Walter die op de hoogste bergtoppen hun dromen najagen. Zuurstofschuld werd lovend ontvangen en door NRC Handelsblad geselecteerd in hun lijst met de beste zomerboeken van dit moment. Casper Schaaf merkte dat hij het boek ook enthousiast ging tippen aan andere lezers en besloot dat het tijd werd voor een interview.

Lees hier het complete interview

Interview met Sien Volders voor literair platform Tzum (mei 2021)

Sien Volders (1983) debuteerde met de roman Noord (2017), dat lovend werd ontvangen en genomineerd voor de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. Eind vorig jaar verscheen haar tweede roman Oogst, een schrijnend, filmisch geschreven verhaal over de strijd om een waardig bestaan aan de onderkant van Europa. Ook dit boek ontving de nodige lovende kritieken. Volders woont en werkt in Gent.
Casper Schaaf raakte geïnteresseerd in Oogst vanwege de Roemeense hoofdpersoon. Bovendien was hij nog onder de indruk na lezing van de klassieker De tijgerkat en wilde hij nog even in Siciliaanse sferen blijven. Oogst is hem zeer goed bevallen. Tijd voor een interview met deze Vlaamse schrijfster.

Lees hier het complete interview

Interview met Merijn de Boer voor literair platform Tzum (maart 2021)

Merijn de Boer (1982) debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders (2011). Sindsdien verschenen twee romans, De nacht (2014) en ’t Jagthuys (2016), en de verhalenbundel De geur van miljoenen (2018). Afgelopen zomer verscheen zijn nieuwe roman De Saamhorigheidsgroep, die werd geroemd om de humor en de levendige beschrijvingen van de jaren tachtig. De Boer woont sinds 2019 in Israël.
Casper Schaaf ontdekte het werk van De Boer pas met diens laatste roman, maar wist gelijk dat hij een schrijver had gevonden van wie hij meer ging lezen. Sindsdien leest hij zich gestaag achterwaarts door het oeuvre van De Boer heen.

Lees hier het complete interview

Interview met L.H. Wiener voor literair platform Tzum (maart 2021)

Schrijver L.H. Wiener vierde vorig jaar zijn 75ste verjaardag met de publicatie van twee nieuwe boeken: de verhalenbundel De zoete inval en het literaire reisverhaal Zeeangst. De flaptekst van De zoete inval spreekt ronkend van ‘de kwaliteit van het literair oeuvre dat Wiener in de loop van meer dan vijftig jaar opbouwde’. Toch had mede-Haarlemmer Casper Schaaf tot vorig jaar nauwelijks van deze schrijver gehoord. Bij wijze van inhaalslag las hij vier boeken van Wiener en besloot dat het tijd werd voor een interview.

Lees hier het complete interview

Interview met Thomas Heerma van Voss (augustus 2014)

Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde op 19-jarige leeftijd met de roman De Allestafel. In 2013 volgde een tweede roman, Stern. Ik sprak hem in augustus 2014, vlak voor het verschijnen van zijn verhalenbundel De derde persoon.

Lees hier het complete interview

Interview met Stefan Popa (mei 2014)

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Eerder schreef hij korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. Hij woont en werkt in Baarn. Verdwenen grenzen is zijn debuut. 

Lees hier het complete interview

Interview met Mira Feticu (april 2014)

Mira Feticu (Breaza, 1973) debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel, maar legde zich daarna toe op het schrijven van verhalen. In haar geboorteland werkte ze als radiomaker en publicist. Als een van de weinigen interviewde ze Herta Müller voor de radio toen er nog nauwelijks iemand in de latere Nobelprijswinnares was geïnteresseerd. Haar huwelijk bracht Mira Feticu naar Nederland, waar ze na een worsteling met het land en de taal in het Nederlands begon te schrijven. Op 18 april 2013 verscheen De ziekte van Kortjakje.

Lees hier het complete interview