Interviews

Interview met Sien Volders voor literair platform Tzum (mei 2021)

Sien Volders (1983) debuteerde met de roman Noord (2017), dat lovend werd ontvangen en genomineerd voor de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. Eind vorig jaar verscheen haar tweede roman Oogst, een schrijnend, filmisch geschreven verhaal over de strijd om een waardig bestaan aan de onderkant van Europa. Ook dit boek ontving de nodige lovende kritieken. Volders woont en werkt in Gent.
Casper Schaaf raakte geïnteresseerd in Oogst vanwege de Roemeense hoofdpersoon. Bovendien was hij nog onder de indruk na lezing van de klassieker De tijgerkat en wilde hij nog even in Siciliaanse sferen blijven. Oogst is hem zeer goed bevallen. Tijd voor een interview met deze Vlaamse schrijfster.

Lees hier het complete interview

Interview met Merijn de Boer voor literair platform Tzum (maart 2021)

Merijn de Boer (1982) debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders (2011). Sindsdien verschenen twee romans, De nacht (2014) en ’t Jagthuys (2016), en de verhalenbundel De geur van miljoenen (2018). Afgelopen zomer verscheen zijn nieuwe roman De Saamhorigheidsgroep, die werd geroemd om de humor en de levendige beschrijvingen van de jaren tachtig. De Boer woont sinds 2019 in Israël.
Casper Schaaf ontdekte het werk van De Boer pas met diens laatste roman, maar wist gelijk dat hij een schrijver had gevonden van wie hij meer ging lezen. Sindsdien leest hij zich gestaag achterwaarts door het oeuvre van De Boer heen.

Lees hier het complete interview

Interview met L.H. Wiener voor literair platform Tzum (maart 2021)

Schrijver L.H. Wiener vierde vorig jaar zijn 75ste verjaardag met de publicatie van twee nieuwe boeken: de verhalenbundel De zoete inval en het literaire reisverhaal Zeeangst. De flaptekst van De zoete inval spreekt ronkend van ‘de kwaliteit van het literair oeuvre dat Wiener in de loop van meer dan vijftig jaar opbouwde’. Toch had mede-Haarlemmer Casper Schaaf tot vorig jaar nauwelijks van deze schrijver gehoord. Bij wijze van inhaalslag las hij vier boeken van Wiener en besloot dat het tijd werd voor een interview.

Lees hier het complete interview

Interview met Thomas Heerma van Voss (augustus 2014)

Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde op 19-jarige leeftijd met de roman De Allestafel. In 2013 volgde een tweede roman, Stern. Ik sprak hem in augustus 2014, vlak voor het verschijnen van zijn verhalenbundel De derde persoon.

Lees hier het complete interview

Interview met Stefan Popa (mei 2014)

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Eerder schreef hij korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. Hij woont en werkt in Baarn. Verdwenen grenzen is zijn debuut. 

Lees hier het complete interview

Interview met Mira Feticu (april 2014)

Mira Feticu (Breaza, 1973) debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel, maar legde zich daarna toe op het schrijven van verhalen. In haar geboorteland werkte ze als radiomaker en publicist. Als een van de weinigen interviewde ze Herta Müller voor de radio toen er nog nauwelijks iemand in de latere Nobelprijswinnares was geïnteresseerd. Haar huwelijk bracht Mira Feticu naar Nederland, waar ze na een worsteling met het land en de taal in het Nederlands begon te schrijven. Op 18 april 2013 verscheen De ziekte van Kortjakje.

Lees hier het complete interview