Victor Jestin – Hitte

Een populaire camping aan de Franse kust. De grootste hittegolf in de afgelopen twintig jaar. De jongeren op de camping feesten en drinken in de zinderende hitte. Voor de zeventienjarige Léonard is het allemaal niet zo erg zijn ding. Het is de laatste dag van de zomervakantie en Léonard zwerft over de camping, hard op weg naar een zonnesteek. De vorige nacht is er iets vreselijks gebeurd met Léonard als enige getuige. Noch bij de wezenloos feestende jongeren, noch bij zijn ouders, broertje en zusje kan hij zijn verhaal kwijt. Niemand ziet wat er in hem omgaat. Alleen Luce lijkt iets in hem te zien.

Hitte is het debuut van de jonge Franse schrijver Victor Jestin. Het telt slechts 128 pagina’s, maar in die beperkte lengte deelt Jestin rake klappen uit. Je zit als lezer volkomen in het hoofd van Léonard, die nu eens angstig of paranoïde is, dan weer geil en euforisch. Vanaf de eerste pagina weten wij als enigen samen met Léonard wat er de vorige avond is gebeurd en dat creëert vanaf het begin spanning. Naarmate de temperatuur verder stijgt, de testosteron en alcohol door het bloed beginnen te gieren en er aan de horizon donkere onweerswolken verschijnen, voel je dat die spanning tot ontlading moet komen. Je voelt aan den lijve wat Léonard doormaakt én je wilt rap doorlezen.

Hitte leest daardoor als een thriller, maar de manier waarop Jestin het bombardement op de zintuigen in rake taal weet te vangen, samen met de heen en weer zwiepende emoties bij de jonge personages die hij opvoert, trekken deze novelle naar een hoger niveau. Het deed me denken aan The Beach van Alex Garland en Less than Zero van Bret Easton Ellis. In Frankrijk is het boek een groot succes. Als het in Nederland weer zo’n hete zomer wordt zou Hitte daar wel eens het perfecte boek voor kunnen zijn.

Koppernik, 2023
Oorspronkelijke titel La chaleur, 2019
Vertaald uit het Frans door Josephine Rijnaarts
128 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail