Ali Standish – Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall

Vóór Sherlock Holmes was er zijn geestelijk vader Arthur Conan Doyle. Arthur is een jongen uit een arm Schots gezin die razendsnel mensen en situaties kan inschatten. Lopend over de straten van 19e-eeuws Edinburgh is hij de enige die oog heeft voor een vrouw en haar baby, vlak voordat de vrouw flauwvalt. Hij weet haar precies op tijd op te vangen en weet met een geniale ingeving ook nog de kinderwagen met de baby erin te redden voor een aanstormende koets.

Een vreemde omstander heeft de heldhaftige actie gezien en prompt valt er de volgende ochtend een brief op de mat waarin Arthur een plek krijgt aangeboden op Baskerville Hall, een geheime school voor superslimme kinderen. Dé kans voor de ambitieuze Arthur om zijn familie te helpen aan de armoede te ontsnappen.

Op de kostschool Baskerville Hall sluit hij al snel vriendschap met de stoere Irene Eagle, de stille Jimmie Moriarty en het inventieve meisje Pocket. Samen komen ze erachter dat hun nieuwe school een eigenaardige plek is met excentrieke leraren, een mysterieus geheim genootschap en duistere vijanden. Zullen ze de mysteries oplossen en de school beschermen tegen een groot gevaar?

Ali Standish is er knap in geslaagd de wereld van Sherlock Holmes te verplaatsen naar een jeugdboek. Naast de vele puzzels en mysteries die Arthur en zijn vrienden moeten oplossen zitten er allerlei namen en details uit de verhalen van de beroemde detective in het boek verstopt. Jeugdige lezers zullen dit niet allemaal oppikken, maar het geeft het boek wel een leuke extra laag.

Bovenal heeft Standish er een spannend, avontuurlijk boek van gemaakt, dat mede door de korte, krachtige hoofdstukken met volle vaart doordendert naar de ontknoping. Baskerville Hall is hier de perfecte setting voor, zo’n oud Engels landhuis dat met zijn talloze verborgen kamers en eigenaardige docenten een mooie knipoog naar de Harry Potter-boeken vormt.

Gelukkig laat Standish aan het eind van het boek duidelijk ruimte voor een vervolg of misschien zelfs een reeks vervolgen. Als die ook van dit kaliber zullen zijn, hebben we er een sterke serie voor de toekomst bij.

Lemniscaat, 2024
Oorspronkelijke titel The Improbable Tales of Baskerville Hall, 2023
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijnbergen
334 pagina’s
Vanaf 12 jaar

Facebooktwitterlinkedinmail