About

Op Jacob de Zoet vind je al mijn leesnotities sinds 2007. In het begin schreef ik deze alleen voor mezelf, maar sinds 2012 ben ik ze online gaan publiceren. Wie ben ik? Mijn naam is Casper Schaaf. Ik ben een 36-jarige Amsterdammer en werk bij de Gottmer Uitgevers Groep in Haarlem. Naast mijn werk bij de uitgeverij werk ik ook bij de Kennemer Boekhandel, eveneens in Haarlem. In 2016 ben ik in Haarlem komen wonen. Tot 2018 werkte ik bij Linnaeus Boekhandel in Amsterdam-Oost.

Ik heb Engelse taal en cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hier is mijn passie voor literatuur begonnen. Te beginnen met Engelstalige literatuur, maar dit is geleidelijk verschoven naar andere taalgebieden en genres. Tegenwoordig lees ik juist meer Nederlandstalige literatuur en vanuit het buitenland veel uit Midden- en Oost-Europa. Roemenië is een speciale interesse van me, omdat mijn vrouw hiervandaan komt. Daarnaast is er veel non-fictie bijgekomen: geschiedenis, reisverhalen, (auto-)biografieën, boeken over boeken en schrijvers. Een mooie graphic novel kun je me ook altijd wakker voor maken.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe leesinspiratie. Mocht je boeken willen aanbevelen, heel graag. Niets zo leuk als iemands persoonlijke favoriete boek te lezen. Als je tips of opmerkingen hebt, laat het vooral weten. Dan hoop ik dat ik met mijn boekenkeuze ook wat inspiratie kan bieden.

Jacobdezoet.nl is vernoemd naar mijn favoriete boek The thousand autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell (vertaald als De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet). De naam sprak me aan, evenals de link met een klein stukje Nederlandse geschiedenis in Japan. En omdat er op het omslag van mijn Engelse uitgave een fraai getekend schip staat kon ik er als fervent zeiler al helemaal niet meer omheen.

Sommige van mijn recensies worden ook gepubliceerd op literair platform Tzum, de Leestafel van het Nexus Instituut en Donau, het online magazine over Midden- en Oost-Europa. Daarnaast maak ik momenteel een serie schrijversinterviews voor Tzum.

Je kunt me per email bereiken via info [at] jacobdezoet [dot] nl of laat een comment achter.

Veel leesplezier!

PS. Bekijk mijn volledige leeslijst op Goodreads.