About

Op Jacob de Zoet vind je al mijn leesnotities sinds 2007. In het begin schreef ik deze alleen voor mezelf, maar sinds 2012 ben ik ze online gaan publiceren. Wie ben ik? Mijn naam is Casper Schaaf. Ik ben een 37-jarige Amsterdammer en werk als bedrijfsleider bij het nieuwe filiaal van Boekhandel Broekhuis dat onlangs geopend is in Apeldoorn. Hiervoor werkte ik bij de Gottmer Uitgevers Groep, de Kennemer Boekhandel en Linnaeus Boekhandel. Sinds kort woon ik in Zwolle.

Ik heb Engelse taal en cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hier is mijn passie voor literatuur begonnen. Te beginnen met Engelstalige literatuur, maar dit is geleidelijk verschoven naar andere taalgebieden en genres. Tegenwoordig lees ik juist meer Nederlandstalige literatuur en vanuit het buitenland veel uit Midden- en Oost-Europa. Roemenië is een speciale interesse van me, omdat mijn vrouw hiervandaan komt. Daarnaast is er veel non-fictie bijgekomen: geschiedenis, reisverhalen, (auto-)biografieën, boeken over boeken en schrijvers. Een mooie graphic novel kun je me ook altijd wakker voor maken.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe leesinspiratie. Mocht je boeken willen aanbevelen, heel graag. Niets zo leuk als iemands favoriete boek te lezen. Als je tips of opmerkingen hebt, laat het vooral weten. Dan hoop ik dat ik met mijn boekenkeuzes ook wat inspiratie kan bieden.

Jacobdezoet.nl is vernoemd naar mijn favoriete boek The thousand autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell (vertaald als De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet). De naam sprak me aan, evenals de link met een klein stukje Nederlandse geschiedenis in Japan. En omdat er op het omslag van mijn Engelse uitgave een fraai getekend schip staat kon ik er als fervent zeiler al helemaal niet meer omheen.

Sommige van mijn stukken worden ook gepubliceerd op literair platform Tzum, de Leestafel van het Nexus Instituut en Donau, het online magazine over Midden- en Oost-Europa. Vorig jaar maakte ik een serie schrijversinterviews voor Tzum.

Je kunt me per email bereiken via info [at] jacobdezoet [dot] nl of volg me via de socials. Wil je als eerste een berichtje ontvangen als er weer iets nieuws op Jacob de Zoet staat, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief via het inschrijfformulier hiernaast. Veel leesplezier!

PS. Bekijk mijn volledige leeslijst op Goodreads.