Olaf Tempelman – Omweg naar Istanbul

Een boek als inspiratie voor een reis. Vorig jaar Transsylvanië naar aanleiding van Jaap Scholten, dit jaar de Zwarte Zee en Istanbul met Olaf Tempelman.
Vanuit Roemenië de Donau over, Patrick Leigh Fermor in het achterhoofd. Wandelen in het Roetsjoek van Elias Canetti, hedendaags Ruse in Bulgarije. Verder met de trein naar Varna, ons eerste aanknopingspunt met Olaf Tempelman. Een drukke badplaats in het zomerseizoen, maar nu rustig. PSV speelt op alle schermen tegen een Bulgaars team en verliest. Ik laat niet merken dat ik uit Nederland kom. Tempelman beschrijft het zeepark in Varna, een kilometerslange groene strook tussen de zee en de achterliggende stad. Men flaneert er en maakt muziek. Kinderen proberen een piñata stuk te slaan.

Vanuit Varna één dag naar Balchik, Tempelmans tweede stop in Bulgarije. Niet overslaan dit charmante kustplaatsje, want er staat een wereldberoemd paleisje. Wereldberoemd in Roemenië in elk geval. Hier woonde ’s zomers koningin Marie van Roemenië, kleinkind van de Engelse koningin Victoria. Dit stukje Bulgarije was na de Eerste Wereldoorlog een tijdje van Roemenië, waardoor Marie hier haar zomerpaleis wilde hebben. Je voelt de koninklijke eigenzinnigheid; de koningin liet drie verschillende bouwstijlen met elkaar vermengen, inclusief minaret. De nabijgelegen rozentuin ontwierp ze ook. Verderop in Balchik worden ijverig nieuwe appartementen gebouwd. Voor de Roemeense toeristen uiteraard. Het leek ons ook wel een mooi plekje.

Verder richting Istanbul, de omgekeerde volgorde die Tempelman aanhoudt. Hij reist verder noordwaarts langs de Zwarte Zee, bezoekt vergeten vissersplaatsjes in de Roemeense Donaudelta, gaat op zoek naar Isaak Babel in Odessa en Tsjechov in Jalta, weet met wat moeite tot Abchazië te worden toegelaten en draait via Georgië weer linksom richting Turkije en uiteindelijk Istanbul. Wij kozen de kortste route naar Istanbul, tien uur met de bus vanaf Varna.

Istanbul is mooi, Istanbul is druk, Istanbul slaapt nooit, niemand wil weg uit Istanbul. Wij ook niet, maar doen het toch. Uiteraard om snel weer terug te keren, want dat moet. Als je de stad één keer gezien hebt wil je haar vaker zien. Het is niet voor niks dat Tempelman Istanbul gebruikt als begin en eind van zijn reis. Dat zou ik ook doen. Het is het centrum van de hele regio en dat voel je. Onze gids in de stad, werkzaam bij het Roemeens cultureel instituut, vertelde dat zij er nu een half jaar woont. Ze wil er wat haar betreft niet meer weg en is alleen nog op zoek naar een rijke Turkse man.

Atlas Contact, 2013
Met foto’s van Marco van Duyvendijk
192 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *