Bernard Lewis – Istanbul en de wereld van het Ottomaanse Rijk

Ik had bedacht dit boek te lezen in de aanloop naar onze reis naar Istanbul, of op zijn minst tijdens die reis. Het werd informatie achteraf. Ook dit heeft zijn charme, want nu had ik verschillende plaatsen die Lewis beschrijft met eigen ogen gezien.

Het boek kun je denk ik het beste beschouwen als een inleiding, een inleiding tot Ottomaans Istanbul. Lewis stipt veel aan, maar graaft niet diep. Dit is misschien maar goed ook, want hij heeft feitelijkheid duidelijk hoger in het vaandel staan dan leesbaarheid. Gelukkig is hij gul met citaten, waardoor allerhande gezanten aan het Ottomaanse hof hun bevindingen mogen uitspreken; sprekers uit Engeland, Italië en zelfs Nederland, maar ook verschillende Ottomaanse historici.

Het hof van de Sultan, gezeteld in het Topkapi paleis, krijgt terecht de meeste aandacht. Met zijn vele bestuurders, geestelijken, soldaten, en natuurlijk de microkosmos van de harem, vormde dit paleis het centrum van het Ottomaanse Rijk. Interessanter wordt het wanneer Lewis de opkomst van Ottomanen uiteenzet, hun begin in Klein Azië, de verovering van Byzantium en de vele uitbreidingen oost-, west- en zuidwaarts. De opkomst en onvermijdelijke neergang van zo’n groot rijk fascineert altijd.

De vele illustraties in het boek geven de macht en culturele rijkdom die in Istanbul samenkwam goed weer. Hoewel de stad sindsdien nog vele malen groter is geworden – tegelijk kosmopolitisch en onderdeel van een kleiner, zelfbewuster Turkije – vind je de sporen van het Ottomaanse Rijk nog overal terug. Gelukkig maar, want dit geeft het bruisende, moderne Istanbul ook diepgang. Die vele gezichten van de stad maken dat je er gelijk weer naar terug verlangt. Een gevoel dat nog eens werd versterkt door dit boek.

Bulaaq, 2006
Oorspronkelijke titel Istanbul and the civilization of the Ottoman Empire, 1963
Vertaald uit het Engels door René Bakker en Vicky Loeber
204 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply