Thi Bui – The best we could do

De echt goede graphic novels zijn eigenlijk altijd autobiografieën. MausPersepolis, de boeken van Peter Pontiac en Barbara Stok, De Arabier van de toekomst. Stuk voor stuk steengoede graphic novels die, elk op hun eigen originele wijze, het leven van de maker verbeelden en vaak ook dat van zijn of haar voorouders. Aan dit imposante rijtje kunnen we nu een nieuwe naam toevoegen: Thi Bui. Haar ‘illustrated memoir’ The Best We Could Do is nog niet vertaald in het Nederlands, maar wordt in de VS alom bejubeld en dat is zeer terecht. Het vertelt het verhaal van Bui’s ouders, die vanwege de Vietnamoorlog hun land ontvluchten naar de VS, samen met hun vier kinderen. Thi groeit op in de VS en probeert als volwassen vrouw te achterhalen wat haar ouders hebben meegemaakt in hun thuisland. Aan de hand van Bui’s heldere tekeningen zie je door haar ogen hoe de gevolgen van een oorlog van generatie op generatie kunnen doorwerken. Zoals een Amerikaanse recensente schreef: ‘The Best We Could Do brengt een eerbetoon aan Vietnam, zoals Marjane Satrapi’s Persepolis dat deed voor Iran.’ Daar sluit ik me van harte bij aan. Uitgevers van Nederland, u weet wat u te doen staat!

Abrams ComicArts, 2017
330 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *