Reinier Spreen – Monument voor de quagga

Zo’n honderd jaar geleden stierf in Artis het laatste exemplaar van een dier genaamd quagga. Op zichzelf al een tamelijk tragisch voorval, maar des te tragischer is het feit dat niemand besefte dat het hier überhaupt om het laatste exemplaar ter wereld ging. Geïntrigeerd door dit ietwat knullige voorval ging Reinier Spreen op zoek naar het verhaal van de quagga, met recht de schlemiel van de uitgestorven dieren. Zijn zoektocht leidt hem van Amsterdam naar Zuid-Afrika – waar dit neefje van de zebra eeuwenlang floreerde – en van stoffige museumzolders naar stoere ontdekkingsreizigers. Dit alles aangevuld met prachtige afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en foto’s. Monument voor de quagga is een uitgesproken origineel en vermakelijk boek geworden, dat absoluut een plekje in uw rugzak of koffer verdient deze zomer. Mijn complimenten voor dit met liefde geschreven én uitgegeven boek.

Fusilli, 2016
208 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply