Tom Blass – Woeste kusten

Ik hou erg van dit soort boeken. Een schrijver verzint een onderwerp, pluist alles erover uit, reist naar plekken die met het onderwerp te maken hebben en maakt er een verhaal van. Eigenlijk is de enige voorwaarde voor succes dat de schrijver ook enig stilistisch vernuft heeft, én dat het onderwerp in kwestie je aanspreekt natuurlijk. Nou spreekt de Noordzee mij wel aan en met de schrijfkunsten van Tom Blass zit het gelukkig ook wel goed, dus Woeste kusten is mij op het lijf geschreven. Blass moet op een dag gedacht hebben ‘waarom ga ik niet eens alle landen bezoeken die een kustlijn hebben die aan de Noordzee ligt, dan kom ik vanzelf wel wat interessante lui tegen om over te schrijven?’ En passant dist hij op prettig onderkoelde wijze de ene na de andere boeiende geschiedenis over het Noordzeegebied op, zoals bijvoorbeeld Geert Mak en Bill Bryson dat ook zo mooi kunnen. Via België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen komt Blass tenslotte weer uit bij zijn thuisland Engeland, vele havenplaatsen, eilanden en kusten later. Woeste kusten is daarmee een van de beste boeken die ik dit jaar las.

Hollandia, 2016
Oorspronkelijke titel The Naked Shore, 2015
Vertaald uit het Engels door Anje Valk
304 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply