Barbara Stok – Toch een geluk

Het enige jammere aan een nieuw boek van Barbara Stok is dat je het in je enthousiasme in één ruk uitleest en daardoor weer twee lange jaren moet wachten op een volgend boek. Ik hou van stripboeken (of graphic novels, zo u wilt). Je kunt ze zo lekker tussendoor lezen. In de stroom boeken die je ‘eigenlijk nog zou moeten lezen’ kun je gerust even spijbelen. Je hangt gewoon een bordje ‘niet storen’ op de deur en duikt weg in een stripboek. Barbara Stok is wat dat betreft ideaal, want elk boek van haar is goed. Eigenlijk schrijft en tekent ze steeds verder aan één doorlopend verhaal over haar eigen leven, met een uitstapje naar het leven van Vincent van Gogh als opvallende uitzondering. In Toch een geluk verwerkt ze het werken aan en het succes van haar boek Vincent. Ze laat de hond uit, maakt een zeiltochtje en stelt zichzelf vragen als ‘Leef ik wel juist?’ en ‘Wat is het belangrijkste in het leven?’. Dit levert een prettige mix van alledaagsheid, geluk, twijfel en filosofische mijmeringen op. Ik hoop dat er gauw weer een nieuwe Stok komt.

Nijgh & Van Ditmar, 2016
160 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply