Mary Beard – SPQR

SPQR is een boek waarvan ik zelf niet wist dat ik erop zat te wachten. Ineens dacht ik: juist, dit is precies wat ik zocht, een allesomvattende geschiedenis van het Romeinse Rijk in één, prettig leesbaar boek! Wat een haast onmogelijke opgave lijkt is Mary Beard glansrijk gelukt. SPQR, wat staat voor Senatus Populus Que Romanum (de senaat en het volk van Rome), is de afkorting die de Romeinen zelf gebruikten voor hun staat. Het boek SPQR vertelt het verhaal van die Romeinen zelf, vanaf de stichting van de stad Rome in de achtste eeuw voor Christus tot aan het hoogtepunt van het Romeinse keizerrijk in de tweede eeuw na Christus. Beard doet wat maar weinig historici lukt: populaire geschiedenis schrijven die én pakkend is geschreven én voldoende intellectuele uitdaging biedt. De kans is aanzienlijk dat u deze zomer op vakantie gaat naar een land waar de Romeinen ooit gezeten hebben. Geef uw vakantie net dat beetje meer diepgang en neem SPQR mee.

Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2016
Oorspronkelijke titel SPQR, 2015
Vertaald uit het Engels door Ineke Mertens
544 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply