Sanneke van Hassel – Ezels

Soms is een boek net een fles wijn. Je moet het eerst een tijdje laten liggen, alvorens je eraan begint. Dit om de smaak ervan nog beter tot zijn recht te laten komen. Toen het boek uitkwam was het nog te jong, maar nu, een paar jaar later, is het tijd om het uit de kast te trekken. Laten we het daarom eens over boeken uit 2012 hebben.

De twijfelboeken uit dat jaar ben ik inmiddels wel vergeten. Waar ik nu nog steeds mee rondloop zijn de boeken die zich twee jaar geleden in mijn hoofd genesteld hebben en daar blijven zeuren. Door ouderdom (lees: vergeetachtigheid) en nieuwe-boeken-geweld worden dat er steeds minder. De boeken die overblijven zijn tamelijk hardnekkig en moeten dus waarschijnlijk wel de moeite waard zijn. Ik geef u even een lijstje boeken uit 2012 die ik nog altijd wil lezen, gewoon omdat het kan:

Ian McEwan Sweet tooth
Etgar Keret Verrassing
Cesare Pavese & Bianca Garufi Het grote vuur
Miklós Bánffy Geteld, geteld
Christopher Clark The sleepwalkers
Alejandro Zambra Manieren om naar huis terug te keren
Anton Valens Het boek Ont
Anna Seghers Transit


Dat brengt me op het 2012-boek dat deze gedachtekronkel veroorzaakte. Ik las al de prachtige verhalenbundel Naar de stad die Sanneke van Hassel samenstelde met Annelies Verbeke. Zelf publiceerde ze omstreeks die tijd ook een eigen bundel verhalen, een beetje stilletjes eigenlijk, Ezels genaamd. 15 verhalen, 124 pagina’s, beetje suf omslag. Maar mooi. Elke avond een verhaal lezen, heb je het in twee weken uit. Mooi motto ook, van Vasalis:
           
            De zomerwei des ochtends vroeg.
            En op een zuchtje dat hem droeg
            vliegt een geel vlindertje voorbij.

            Heer, had het hierbij maar gelaten.

Van Hassels verhalen zijn van die gele vlindertjes. Momenten van geluk of vertwijfeling, die misschien achteraf wel uniek zijn. Bepalend voor een leven, of losstaand op zichzelf, zonder gevolgen. Even een greep beginzinnen: ‘Op sommige dagen spreekt Cheng alleen bouwvakkers.’ ‘Voor het eerst sinds maanden ben ik van huis.’ ‘Ook al was hij de veertig al ruim gepasseerd, toch liet hij nog graag zijn auto slippen.’ Of, simpeler: ‘Godzijdank, we zitten bij de nooduitgang.’ Eén zin kan genoeg zijn. Wil je door, wil je niet door? Laten we maar eens zien wat er verder komt.

Soms gaat er een onweerstaanbare kracht uit van een hele alinea. Zoals in het verhaal ‘Indian time’, een van de beste in Ezels. Dat verhaal begint zo:

De lange bank was leeg. Ze ging zitten en legde haar vest naast zich neer. Al dagen was het warm. De blaadjes van de platanen filterden de zon amper. Angstwekkend, hoe het groen zich maandenlang verscholen had gehouden en nu toesloeg. Alles schoot de grond uit. Groeien, ze wilde dat het trager ging, dat je eraan kon wennen. Elke maand ordende ze de kasten van de kinderen, haalde de te klein geworden kleren eruit, selecteerde ze, bracht een deel naar de bak op de hoek, bewaarde weer te veel. (p. 15)


Simpele zinnen toch? Niks bijzonders eigenlijk. Een vrouw gaat zitten op een bank in het park. Haar uiterlijk wordt nergens beschreven en toch zie ik haar zo voor me. Sterker nog, ik ken deze vrouw, ik weet wie ze is. Wij kennen allemaal wel zo’n vrouw. Ergens in de dertig, een baan, kinderen, altijd een beetje moe. Even een momentje rust, in het park. Maar ja, iemand gaat haar rust natuurlijk verstoren. Dat kunnen we wel raden. Anders zou er geen verhaal zijn. Wat gaat er gebeuren? En we lezen door.

Sanneke van Hassel zit ondertussen ook niet stil. Onlangs verscheen er weer een nieuw boek van haar hand, Hier blijf ik. Verhalen met foto’s, of foto’s met een verhaal erbij, ik ben er nog niet helemaal achter. Het zou zomaar weer twee jaar kunnen duren voor ik eraan toekom. Dat geeft niet, het boek wacht wel.

De Bezige Bij, 2012
124 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *