Philip Snijder – Zondagsgeld

Ik ben blij dat ik dit boek eindelijk heb gelezen. Ik liep al een tijd rond met Zondagsgeld in mijn hoofd. Als het over Philip Snijder gaat heeft men het al gauw over Zondagsgeld, wat door velen beschouwd wordt als zijn beste werk tot nu toe. Het beginpunt van Snijders oeuvre, waarin de schrijver langzaam maar zeker literatuur maakt van zijn eigen leven.

Zondagsgeld gaat over een jongen die opgroeit op het Amsterdamse Bickerseiland. Een jeugd tussen talrijke familieleden die allemaal op het eiland wonen en Amsterdams praten zo plat als een dubbeltje. De jongen heeft een scherp observeringsvermogen en voelt zich meer en meer een buitenstaander op het eiland. Vanonder zijn verstikkende familiedeken geeft hij zijn ogen en oren goed de kost. Hij beschrijft slempende ooms, kwebbelende tantes en een opa die regeert vanuit zijn bed. Schaamte voelt geen van hen zolang ze onder elkaar zijn, behalve de jongen en zijn vader, die van oorsprong geen eilander is. Die schaamte vormt de motor van het verhaal. De schaamte wanneer de jongen zijn wekelijkse zondagsgeld mag komen ophalen bij zijn oom en tante, maar wel eerst braaf een uurtje moet blijven zitten in de huiskamer, of het ongemak wanneer zijn vader tijdens een tochtje kanoën ineens een moeilijk gesprek begint over de huwelijksproblemen thuis.

Schoolscènes, familiescènes, speelscènes, het is allemaal erg alledaags. Sommige hoofdstukken staan me veel helderder voor de geest dan andere. Het vervolg op Zondagsgeld, Retour Palermo, las ik al eerder en dat is me eigenlijk beter bijgebleven. Misschien omdat dat boek geslaagder is als roman, terwijl Zondagsgeld een lossere indruk maakt. Of omdat ik het verhaal van een jeugd in Amsterdam al veel vaker tegenkwam. Hoe dan ook wordt Snijder en zijn alter ego volwassen en gaat hij met de tijd beter schrijven. Gelukkig maar.

Mouria, 2011
Oorspronkelijk verschenen in 2007
157 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *