Cees Nooteboom – Het volgende verhaal

Het moet een twijfelachtige eer zijn, om gevraagd te worden het Boekenweekgeschenk te schrijven. Natuurlijk, je naam ligt een tijdlang op ieders lippen, het hele land leest jouw boek – of heeft het in ieder geval ter hand genomen om gratis met de trein te kunnen reizen – en je bent eregast op het Boekenbal. En dan? Met een beetje geluk blijf jij zelf nog wel in de aandacht, maar je kan er zeker van zijn dat het door jou geschreven Geschenk snel in de vergetelheid raakt. Behalve het oer-Boekenweekgeschenk Oeroeg en wellicht De vierde man van Gerard Reve is voor deze boeken geen plek in onze herinnering.

Hoewel dit zelden onterecht is, moeten we voor Cees Nootebooms Het volgende verhaal een uitzondering maken. Of Nooteboom dit meesterwerkje al had klaarliggen, of dat hij dit in een geval van perfecte timing zomaar wist neer te schrijven, speciaal voor de Boekenweek, we zullen het nooit weten. In elk geval is Het volgende verhaal een uitzonderlijk goede novelle, voor een Boekenweekgeschenk, maar ook los daarvan.
Soms denk ik dat het schrijven van een goede novelle nog moeilijker is dan een goede roman. Woorden wegen zwaarder, simpelweg omdat er minder van in staan, en dus moet elk woord perfect gekozen zijn.

Het volgende verhaal is filosofisch van insteek – tijd, herinnering, identiteit, de dood, serieuze onderwerpen allen – maar weet te lezer toch te fascineren met zijn hoofdpersoon. Deze man is een denker, een twijfelaar, die de kluts kwijt is. Als het verhaal begint weet hij even helemaal niks meer, zelfs of hij nog leeft is onzeker. In gelijk tempo met de lezer vindt hij zichzelf beetje voor beetje terug en beginnen er dingen te dagen. Het zou zonde zijn hier veel van prijs te geven, maar ik kan wel zeggen dat dit zo’n boek is waarin je na afloop gelijk weer opnieuw wilt beginnen, om te zien of je het nu anders leest. Een boek om te herlezen, kortom.

Achterin mijn uitgave van Het volgende verhaal zijn een aantal internationale omslagen van het boek afgedrukt. Wereldwijd is het zeer lovend ontvangen, met name in Duitsland, waar literatuurpaus Marcel Reich-Ranicki het boek gelijk bombardeerde tot boek van het jaar. Het is niet moeilijk om te zien dat Nooteboom in het buitenland meer lof krijgt toegezwaaid dat in zijn eigen land; onterecht zou ik zeggen. Bij dezen heeft hij er een Nederlandse fan bij.

De Bezige Bij, 2011
Oorspronkelijk verschenen in 1991
112 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *