Sorel & Seksik – De laatste dagen van Stefan Zweig

Ik was in de bibliotheek op zoek naar graphic novels en bij toeval liep ik daar tegen De laatste dagen van Stefan Zweig aan. Slechts enkele dagen geleden schreef ik een stukje over Schaaknovelle, een boek dat Zweig schreef in zijn laatste levensjaar. Of het nou het lot is of gewoon toeval, zoiets probeer ik altijd gehoor aan te geven. Voordeel van zo’n graphic novel is dat je daar niet lang over hoeft te doen. Ik las het gelijk in de bibliotheek uit.

De laatste dagen van Stefan Zweig werkt naar het onvermijdelijke toe: de zelfdoding van Stefan Zweig, samen met zijn tweede vrouw Lotte. Dit bekende gegeven maakt het verhaal tot een tragedie. Het noodlot staat al grijnzend in de coulissen. Hierdoor weet je als lezer meer dan de personages, maar ook zij komen al snel niet meer los uit hun melancholie. Stefan en Lotte wonen hun laatste maanden in het haast paradijselijke Brazilië. Maar ook aan de andere kant van de wereld achtervolgt de oorlog hen. De herinneringen aan vele reeds gestorven vrienden kwellen Stefan. Hij is dan al jaren op de vlucht uit zijn vaderland Oostenrijk en voelt zich doodmoe en ontheemd. Lotte, hoewel slechts dertig jaar oud tegenover de zestig jaren van haar man, leeft zozeer met hem mee dat ze besluiten gezamenlijk de neerwaartse spiraal te beëindigen.

Het is een mooi moment als de schrijver zijn laatste manuscript inlevert, zijn autobiografie De wereld van gisteren. De herinneringen aan die voorbije wereld worden door enkele citaten en afbeeldingen aangestipt in dit boek. Waar ik ook van kon genieten is een subtiele verwijzing naar de schaakpartij aan boord van het schip in Schaaknovelle (zie afbeelding). Het lijkt me duidelijk dat ik gauw meer werk van Stefan Zweig zal lezen.

Casterman, 2012
Oorspronkelijke titel Les derniers jours de Stefan Zweig, 2010
Illustraties door Guillaume Sorel
Scenariobewerking door Laurent Seksik
88 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *