Joseph O’Neill – Laagland

Enkele maanden geleden was ik in New York. Bij een uitstekende buurtboekhandel liet ik me adviseren welke New York-boeken niet in mijn bagage mochten ontbreken. Een mooie stapel rijker vloog ik terug, maar in mijn tas zat ook al een New York-boek dat me thuis reeds was opgevallen: Netherland van Joseph O’Neill. Een verhaal over een Nederlander in New York, dat leek me wel geschikte reislectuur. Gelukkig was het dat ook, maar het boek bleef me langer bij dan die vliegreis. O’Neill is een stilist, die in staat is leesbaarheid te combineren met innovatief taalgebruik. Met name uit de mond van Chuck Ramkissoon, cricketfanaat uit Trinidad en sleutelpersonage in het boek, kwamen de meest gekke volzinnen in een plechtig immigranten-Engels. O’Neill schetst een beeld van New York na 9/11 en met name de rijke immigrantencultuur daarbinnen en gebruikt de Nederlander Hans van den Broek eigenlijk als een vehikel daarvoor. Dat geeft niet. Dat vehikel heeft wel bijgedragen aan mijn persoonlijke New York-idee, niet het reële maar wel het fictieve, en dat is minstens zo belangrijk.

De Bezige Bij, 2009
Oorspronkelijke titel Netherland, 2008
Vertaald uit het Engels door Auke Leistra
298 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *