Gideon Samson & Julius ’t Hart – Overspoeld

Julius wil nog niet gaan studeren na zijn eindexamen. De wereld zien, nieuwe mensen ontmoeten, iets nuttigs doen: vrijwilligerswerk op een exotische locatie, dat lijkt hem wel wat. Per toeval wordt het Sri Lanka, Engelse les geven op een dorpsschool. De beste maanden van zijn leven.
Als afsluiting van dit avontuur gaat Julius met zijn Britse mede-vrijwilliger nog een weekje naar het strand. Ze ontmoeten twee Deense backpacksters en Julius valt als een blok voor de mooie Lena. Samen beleven ze een drankovergoten nacht, maar bij het ontwaken wacht hun een nare verrassing.

Het is de ochtend van de grote, allesverwoestende tsunami die Sri Lanka treft. Chaos, overal dood en paniek, de tropische idylle is opeens omgeslagen in de hel. Als lezer zie je die golf natuurlijk al van mijlenver aankomen, Samson doet daar ook niet mysterieus over. Het is knap hoe hij alles toch zo weet op te bouwen dat je continu door wilt, verder met Julius. Zijn verhaal in Overspoeld begint eigenlijk pas een paar jaar later, tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Nederland staat in de finale tegen Spanje, heel het land zit voor de buis gekluisterd en ondertussen ontvangt Julius voor het eerst sinds toen een teken van leven van Lena via Facebook. Terwijl de voetbalwedstrijd langzaam begint flitsen die maanden in Sri Lanka door het hoofd van Julius. Samson hanteert hier geestig de opbouw van een voetbalwedstrijd: voorbeschouwing, 1e helft, rust, 2e helft en verlenging. Julius en Lena hebben nog unfinished business, zoveel is duidelijk.

Ik las van Gideon Samson al met veel plezier Zwarte zwaan, een paar jaar geleden. Ook Overspoeld is weer een goeie Young Adult. In de Slash-reeks deze keer, waarin altijd het waargebeurde verhaal van een jongere centraal staat. Samson schreef dit boek dus samen met de echte Julius. Die Slash-reeks lijkt meer goeds te bieden te hebben, ook van Edward van de Vendel en Bibi Dumon Tak zitten er interessante boeken tussen. Zo’n young adult-boek smaakt (zoals altijd eigenlijk) naar meer, dus ik ga er gewoon nog even mee door voor mijn volgende bespreking.

Querido, 2014
176 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *