Zomerlezen 3: Alessandro Baricco – Zijde

Ooit kocht Franca Treur dit boek bij mij. Sindsdien wilde ik het het lezen, zo gaat dat soms. Het boek had toen een verschrikkelijk zijig filmomslag. Hij zijige was dan wel op zijn plaats, maar ik kijk liever tegen de vlinder aan die de uitgever er nu op heeft gezet.

Eigenlijk stond ik al met De barbaren in mijn hand, dat andere beroemde boek van Alessandro Baricco. Toen zag ik Zijde ernaast staan. Bij twijfel ga ik altijd voor het dunnere boek. Dat was in dit geval ook handiger voor op reis. Het boek is met mij door Portugal getrokken en nu, ergens in het luchtruim boven de Kanaaleilanden (we vliegen om, want de Franse vluchtleiders staken) sla ik het dicht. Om me heen hoor ik nog Portugees, gelukkig. De vrouw naast me leest Patricia Cornwell.

Zijde is een verhaal over Fransen en liefde, dat verklaart het zijige filmomslag en de bijbehorende doelgroep die daarbij bedacht is. Hoewel ik me bewust ben van het verschil tussen het beeld wat ik graag van mezelf heb en dat wat waarschijnlijk dichter bij de werkelijkheid ligt, kan ik hopelijk met enig vertrouwen zeggen dat ik niet tot die doelgroep behoor. Desondanks raakte ik meteen geboeid door Baricco’s prettig ouderwetse vertelling.

Hier is een man die ervoor is gaan zitten om een verhaal te vertellen. In zeer korte hoofdstukjes (dit deed het hem voor mij denk ik) vertelt Baricco zijn geschiedenis van een handelaar in zijderupsen. Een bedaagd, ordelijk leven dat verstoord wordt als hij voor zijn werk naar Japan reist. Zijde is een liefdesgeschiedenis, dat liet zich al raden. Over verlangen naar het onbereikbare en wat je daardoor kwijtraakt. Baricco houdt de touwtjes strak in handen en bezorgde me met zijn novelle een aangename vlucht. De Nederlandse kust komt al in zicht. Zo dadelijk gaan we landen.

De Bezige Bij, 2013
Oorspronkelijke titel Seta, 1996
Vertaald uit het Italiaans door Manon Smits
96 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *