Fred Feddes – 1000 jaar Amsterdam

Literatuur verandert onze blik op de wereld, laat je dingen zien in een nieuw licht. Goede non-fictie kan dit soms ook teweegbrengen. In het geval van 1000 jaar Amsterdam is dit effect zelfs direct merkbaar; je ziet opeens meer als je je door de stad beweegt. Als je je fiets parkeert in de Westerstraat zie je de gedempte Anjeliersgracht onder je voeten stromen, als je vanaf één van de vele verdiepingen van het nieuwe Openbare Bibliotheekgebouw uitkijkt over de stad zie je de zee van masten die vroeger voor je neus zou hebben geschommeld of zie je vanonder de moderne kolos waarin nu De Nederlandse Bank zetelt een schim van het afgebrande Paleis voor de Volksvlijt tevoorschijn komen.

1000 jaar Amsterdam vertelt het verhaal van de stad aan de hand van haar uitbreidingen. Het is een ruimtelijke geschiedenis van de stad, rijkelijk aangevuld met kaarten, schilderijen, foto’s en tekeningen. Hierdoor geholpen zie je voortdurend voor je wat in de tekst wordt uitgelegd en leer je de veranderingen herkennen in het straatbeeld. Waarom breidde Amsterdam zich uit en welke richting op? Met welke praktische zaken moest men rekening houden en hoe ging men te werk? Hoe werd er tegen de reeds bestaande stad aangekeken en hoe tegen de nieuwbouw? Aan de hand van herkenbare ijkpunten als de Dam en de grachtengordel en via stadsvernieuwers als Sarphati, Wibaut en Jan Schaefer leidt Feddes ons rond door de alsmaar veranderende stad Amsterdam, op leerzame en meeslepende wijze. Het boek is hierdoor snel genoeg uit, maar je blik op Amsterdam is voorgoed veranderd.

Thoth, 2013
Oorspronkelijk verschenen in 2012
367 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *