Jubileum

Soms stoppen er mensen om een foto te nemen. Een hoog gebouw, bekleed met golfplaten in verschillende kleuren. Een onderdoorgang met uitzicht op het IJ. Er zal wel iets in een gids staan. Houd hier stil, neem een foto, want dit gebouw is ontworpen door niemand minder dan Sjoerd Soeters. Als de gids dit zegt dan doe je dat. Zet iemand uit het gezelschap op de voorgrond, breed grijnzend of starend in de verte, en zorg er in ieder geval voor dat je wat water ziet. Je bent tenslotte op een eiland. Wie de foto’s van die dag later terugziet zal zich afvragen waarom ze voor die plek hebben gekozen. Architectuur is een kwestie van schoonheid, van stijl, maar ook van reputatie. De kenners zien gelijk wie de gebouwen hier ontworpen heeft. De rest moet het doen met een gids. De gids die de mensen opdraagt mijn huis op de foto te zetten. Architectuur is een vreemde zaak. Maar ik geloof dat ik het wel apart vind om in een gebouw van Sjoerd Soeters te wonen. Wie weet wat er over tien jaar in de gidsen zal staan. Voorlopig komen mensen hier af en toe een foto nemen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply