F. Springer – Bougainville

F. Springer overleed niet zo lang geleden. Tijdens zijn leven heb ik nooit iets van hem gelezen, dus dat moest er postuum maar eens van komen. Bougainville is één van zijn bekendste boeken; ergens halverwege zijn carrière geschreven. Een goed punt om te starten leek me. Dit bleek een juiste inschatting, want het boek kon me zeer bekoren.

Vanaf de openingszin trekt Springer je het verhaal in, waarna ik het boek niet meer wilde wegleggen. De stijl is enigszins droog, zonder opsmuk, maar verraadt een groot vakmanschap. Ik kan me voorstellen dat de auteur lang aan dit toch tamelijk dunne boekje geschaafd heeft. Het resultaat is een compacte vertelling die opent in het hier en nu van de jaren ’70 en waarmee vervolgens twee oudere verhaallijnen vakkundig worden vervlochten. Een Nederlandse diplomaat is op missie in Bangladesh als een jeugdvriend, die toevallig ook in dat land is, verdrinkt. Dit zet een stroom herinneringen in gang. Beelden uit de jeugd van de jongens in Indië en later op de middelbare school in Den Haag worden afgewisseld met een verhaal dat al eind 19e eeuw begint. Het blijkt het verhaal te zijn van de grootvader van de verdronkene.

Het einde van Bougainville liet me achter met enkele vragen. Toch heeft Springer gedurende het verhaal voldoende informatie verstrekt om in elk geval enige gissingen te kunnen doen. Soms hoeven niet alle vragen beantwoord te worden. Die Springer blijkt een interessante schrijver. Bovendien schreef hij geen dikke pillen, maar meer van dit soort dunne boekjes. Daar hou ik wel van.

Querido, 2010
Oorspronkelijk verschenen in 1981
148 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *