Jan Costin Wagner – Licht in een donker huis

Het is weer juni, de Maand van het Spannende boek. De tijd van het jaar om uit die berg thrillers dat ene boek op te diepen dat ook u kan doen huiveren. Want al leest u geen thrillers, iedere lezer moet toch elk jaar ten minste één spannend boek proberen (al was het maar om uw voorliefde voor romans nog eens te bevestigen).

Gelukkig zijn er de laatste tijd enkele nieuwe thrillers verschenen die u zeker eens zou kunnen proberen. De man zonder hond van Håkan Nesser, Jij van Zoran Drvenkar, Donker hart van Gillian Flynn, naast nieuwe boeken van Nicci French, Arnaldur Indridason en Philip Kerr. Ik zelf kies deze maand voor het nieuwe boek van Jan Costin Wagner, Licht in een donker huis. Wagner werkt stilletjes aan een van de beste series politieromans die ik ken. Licht in een donker huis is al weer het vierde boek over de Finse inspecteur Kimmo Joentaa. Ik weet niet of het de keuze van Finland als achtergrond is, maar ik vind Wagners boeken altijd geweldig qua sfeer. Het gaat er minder om wat er gebeurt (hoewel het wel spannend is!), meer om hoe het verteld wordt. Inspecteur Joentaa’s melancholieke mijmeringen worden afgewisseld met korte hoofdstukken waar je je in het hoofd van de dader én slachtoffers bevindt. Kalm ontvouwt het verhaal zich en met haast onmerkbare versnellingen trekt Wagner je het boek in. Opeens blijk je niet meer te kunnen stoppen. Knap is dat. Dus al leest u maar één spannend boek dit jaar, met Jan Costin Wagner zit u goed.

Cossee, 2012
Oorspronkelijke titel Das Licht in einem dunklen Haus, 2011
Vertaald uit het Duits door Gerda Meijerink
336 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply