Teju Cole – Open stad

Ik merk dat mijn leesinteresse opschuift richting het non-fictieboek. Het lukt me niet meer achter elkaar romans te lezen en steeds opnieuw in een verhaal te komen. Bij een non-fictieboek weet je eigenlijk van tevoren al of het je zal aanspreken of niet. Een roman is vaak een grotere gok. Daarin zit echter ook juist de blijvende kracht van de roman. Soms kan een boek je onverwacht raken, je aanzetten tot verdere gedachtes of tot het lezen van nieuwe boeken; kortom, een boek dat er echt uitspringt. Dit soort boeken blijven voor mij, nog steeds, romans. Daarom wil ik ook dit jaar een lans breken voor een roman en niet voor een non-fictieboek: Open stad van Teju Cole. Dit is namelijk een boek dat je zomaar zou kunnen mislopen in het mediageweld dat andere boeken soms omgeeft. En dat zou zonde zijn. Ik denk dat Open stad voor veel mensen wel eens die roman zou kunnen zijn die wat met je doet. Ik hoop dat meer mensen het gaan lezen deze zomer, want het is een boek dat zich leent voor discussie en bespiegeling. Er zijn verschillende interpretaties van mogelijk en dat is nou juist zo mooi.

De Bezige Bij, 2012
Oorspronkelijke titel Open City, 2011
Vertaald uit het Engels door Paul van der Lecq
320 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *