Sherwood Anderson – Winesburg, Ohio

Het is misschien wat fatalistisch om te denken dat een leven bepaald wordt door één enkele gebeurtenis, maar zoals Sherwood Anderson die momenten beschrijft ga je er bijna in geloven. Zo wordt een gepassioneerde onderwijzer uit een stadje verjaagd als de (onjuiste) verdenking op hem valt dat hij enkele jongens zou hebben betast. De lokale dominee valt bijna van zijn geloof als hij door een raampje van de kerk een vrouw een sigaret ziet roken terwijl zij leest op bed. En bij een niet meer zo jonge vrouw ontwaakt het besef dat ze, na een laatste wanhopige poging om in contact te komen met een man, haar leven waarschijnlijk alleen zal slijten. De Amerikaanse klassieker Winesburg, Ohio beschrijft een reeks van deze zeer menselijke personages in een provinciestadje aan het begin van de 20e eeuw. Elk hoofdstuk voegt een nieuw kleurrijk figuur toe aan het geheel, zodat uiteindelijk het stadje zelf de echte hoofdpersoon blijkt te zijn. Met Winesburg, Ohio schreef Sherwood Anderson een tijdloos boek dat ik nog vaak zal openslaan en daarom ben ik blij dat nieuwe lezers dat nu ook kunnen doen met deze mooie nieuwe vertaling.

Van Oorschot, 2011
Oorspronkelijke titel Winesburg, Ohio, 1919
Vertaald uit het Engels door Nele Ysebaert
240 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *