Jan Costin Wagner – Het laatste zwijgen

Tussen alle romans en non-fictieboeken die op mijn pad komen lees ik zo af en toe een thriller. Soms is dat de oplossing als je even vastzit in een wat lastige roman. Gooi die mooie stijl even het raam uit en ga zitten met een echt spannend boek. Zo wilde ik op deze plaats graag Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson bespreken, een klassieke Amerikaanse roman die onlangs is vertaald bij Van Oorschot. Dit houdt u echter nog van mij tegoed. Daarin tijdelijk gestrand begon ik met frisse moed aan het nieuwste boek van Jan Costin Wagner, Het laatste zwijgen. Deze jonge Duitse schrijver werkt aan een sterk oeuvre van literaire thrillers. Zijn boeken spelen zich af in Finland, met in de hoofdrol de gevoelige inspecteur Kimmo Joentaa. Wat mij aanspreekt aan Wagner is dat hij veel aandacht besteedt aan stijl. Finland heeft een rijke natuur maar weinig inwoners. Bovendien zijn de meeste mensen niet zo spraakzaam. Wagner verwerkt die leegte echter uitstekend in zijn boeken door de psychologische drijfveren van zijn personages ruim baan te geven en de spaarzame communicatie des te zwaarder te laten wegen. Hij leidt de lezer op vloeiende wijze langs de gedachten van de daders en de speurders. Het laatste zwijgen speelt tegen het decor van de Finse zomer, als de zon een tijdlang niet meer ondergaat. Een meisje verdwijnt op een plek waar ruim dertig jaar geleden een ander meisje werd vermoord. Dit gegeven biedt ruimschoots voldoende stof voor een echte literaire thriller.

Cossee, 2011
Oorspronkelijke titel Das Schweigen, 2007
Vertaald uit het Duits door Gerda Meijerink
304 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply