Sten Nadolny – De ontdekking van het langzame leven

‘John Franklin was al tien jaar oud en nog altijd zo langzaam dat hij geen bal kon vangen.’ Een sterke openingszin. We weten nog niks van deze John Franklin, maar hij heeft gelijk onze sympathie. Daar willen we meer over lezen.

Het langzame zal Franklins leven bepalen. Naar zee, dat is wat hij wil. Weg van het Engelse platteland waar hij opgroeit. Hij hoopt dat hij zijn handicap aan boord van een schip zal weten om te buigen naar een voordeel. Uiteindelijk lukt het hem om als matroos aan te monsteren. Alle nieuwigheden op een schip kosten veel tijd om te leren, maar als John Franlin iets eenmaal doorheeft zal hij het ook nooit meer vergeten.

Langzaam maakt Franklin zich het zeemanschap eigen. Zijn rust en inzicht beginnen op te vallen bij zijn meerderen en bang is hij ook niet uitgevallen. Dat is maar goed ook, want Engeland voert bloedige oorlogen op zee. Het is het begin van de 19e eeuw. Napoleon is aan de macht in Europa, maar onder aanvoering van admiraal Horatio Nelson beheerst Engeland de zeeën.

Hoewel onze hoofdpersoon een talent voor zeeslagen lijkt te bezitten, ligt zijn passie bij ontdekkingsreizen. Franklin vaart mee op een expeditie die de route bovenlangs Rusland en Siberië probeert te verkennen. Wij, die het verhaal van Willem Barentsz en Het Behouden Huys op Nova Zembla kennen, weten dat dit waarschijnlijk niet zal lukken.

Dan de Noordwestpassage: om Canada en Alaska heen en langs Groenland weer omlaag. Franklin staat inmiddels aan het hoofd van deze expeditie. Hij heeft het ver geschopt in de wereld. Als hij weer terugkeert in Engeland gaat hij zelfs boeken schrijven over zijn reizen, en met succes.

John Franklin heeft echt bestaan. De Duitse schrijver Sten Nadolny heeft met De ontdekking van het langzame leven een geslaagde historische roman geschreven rondom deze ontdekkingsreiziger. Het is het meeslepende verhaal van een jongen die tegen beter weten in naar zee gaat en daar carrière weet te maken. Het is ook het verhaal van een jongen die langzamer is dan alle mensen om hem heen, maar daar toch mee leert leven en het zelfs als iets positiefs weet aan te wenden. Traagheid, zelfbewuste en weloverwogen traagheid, wint het in dit boek van de alomtegenwoordige snelheid. Dat is iets waar wij hoop uit kunnen putten.

Van Gennep, 2014
Oorspronkelijke titel Die Entdeckung der Langsamkeit, 1983
Vertaald uit het Duits door Theodor Duquesnoy (1984) en volledig herzien door Felicien Duquesnoy (2014)
364 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply