Gideon Samson – Zwarte zwaan

Rifka houdt van aandacht. Ze is het populairste meisje van de klas, de slimste ook, en dat is niet minder dan terecht. Rifka duldt alleen Duveke om haar heen. Duveke is lief en gelooft in R.D.F.: RIF+DUUF FOREVER. Eenmaal in het hoofd van Rifka weten wij wel beter.
Het jongste plan van Rifka is tamelijk briljant. Wie stelt zich tenslotte nooit haar eigen begrafenis voor? Voor de meesten blijft dit bij fantaseren – onze eigen begrafenis maken we natuurlijk allemaal mee, maar niet echt bewust – Rifka regelt het gewoon. Ze heeft een plan en Duveke gaat haar helpen. Zet je eigen ontvoering in scène en laat de ontvoerders je vervolgens om zeep helpen. Jij bent dood, iedereen rouwt en het hele dorp komt naar jouw uitvaart. Makkelijk toch?

Zodra ik hoorde dat Zwarte zwaan over dit gezellig morbide plan ging wilde ik het lezen. En, omdat een jeugdboek op zijn tijd goed is voor de geest, besloot ik het erop te wagen. Met succes. Gideon Samson zet twee fascinerende meisjes neer; de één goedgelovig en meegaand, de ander megalomaan en manipulatief. Op weg naar volwassenheid, maar daar tegelijkertijd nog mijlenver vanaf. En dan zo’n plan. Dat het misgaat zal niet verbazen, maar de manier waarop doet dat wel. Geheel de verdienste van Samson, die met dit boek wel eens de Gouden Griffel zou kunnen gaan winnen dit jaar. Lekker verfrissend, zo’n jeugdboek.

Leopold, 2012
211 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply