Arjen Lubach – IV

Ik vind het interessant als een literair auteur zich aan het schrijven van een thriller waagt. Bij een roman komt van alles om de hoek kijken, maar is originaliteit in elk geval erg belangrijk. Goede thrillers lijken juist op elkaar. Volgens mij zou je de thrillers in de literaire wereld kunnen vergelijken met de blues in de muziekwereld. Er is een beperkt aantal toonsoorten waarbinnen je eindeloos kunt variëren. Ook thrillers moeten een aantal vaste ingrediënten hebben: plot, mysterie, spanning. Hiermee kan een auteur variëren, maar zonder deze ingrediënten wordt het onherroepelijk een slechte thriller. Veel mensen kijken neer op thrillers, maar ik denk dat deze beperkingen het juist tot een heel lastig genre maken.

Arjen Lubach durfde het experiment aan en schreef met IV zijn eerste thriller. Ik ben iemand die zelden thrillers leest, maar misschien maakt mij dat juist wel tot een geschikte lezer van dit boek. Ik durf niet in te staan voor de ware thriller-lezer; het zou kunnen dat hij of zij kritischer is, weet dat het beter kan. Overigens zou het voor het genre ook slecht zijn als Lubach ineens de beste thriller in tijden had geschreven. Ik vond IV vermakelijk en spannend. Misschien niet ijzingwekkend spannend, maar genoeg om steeds door te willen lezen. Ik denk dat Arjen Lubach een goede thriller heeft geschreven.

Podium, 2013
314 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply