Robert Harris – V2

Op vakantie neem je natuurlijk een flinke stapel boeken mee. Fysiek of op de e-reader, alles mag. Of, zoals in mijn geval, een soort gekke hybride vorm met én een stapel papieren boeken én een volle ereader, met als resultaat dat ik volgens mij zeker drie vakanties nodig heb om me daar allemaal doorheen te lezen. First world problems. Mijn devies is in elk geval steevast om met een niet al te moeilijk boek te beginnen. Kom eerst maar eens in de ontspannen vakantieleesmodus, voordat het tijd is voor een (hopelijk) literair meesterwerk. In mijn geval grijp ik dan vaak naar een boek van Robert Harris. Deze Britse schrijver – bekend van De officier en zijn Cicero-trilogie – kan namelijk geen saaie boeken schrijven. Hij verstaat de kunst van de gedoseerde spanning, in combinatie met een prettige, toegankelijke stijl en originele invalshoeken op een historische context. Zijn boeken zijn hierdoor geen thrillers, maar eerder spannende romans, en dat maakt ze perfecte vakantieboeken.

Zijn nieuwste boek V2 speelt – dat laat zich al een klein beetje raden – in de Tweede Wereldoorlog. Er zit een interessant Nederlands tintje aan, want een aanzienlijk deel van het boek speelt in Den Haag. Vanuit het bosrijke gebied in en om Den Haag schoten de Duitsers hun V2-raketten af op Londen. Qua afstand tot hun doel was dit precies haalbaar voor Hitlers gedroomde superwapens en vanwege de bomen wisten de Duitsers zich voldoende beschermd tegen Engelse bommenwerpers. Een van de twee hoofdpersonen van V2 is de Duitse raketwetenschapper Rudi Graf, die in Den Haag is gestationeerd om toezicht te houden op de raketten. Er zijn namelijk nogal eens technische mankementen. Grafs ziel ligt eerder bij de raketten dan bij de – eind 1944 inmiddels kansloze – oorlog. Hij weet deze weinig strijdlustige houding slecht geheim te houden en begint in de problemen te komen. Na een tijde wordt hij zelfs verdacht van sabotage.

Daarnaast vertelt V2 het verhaal van een jonge Engelse vrouw, luitenant Kay Cayton-Walsh van de Engelse WAAF (Women’s Auxiliary Air Force). Zij houdt zich bezig met het opsporen van de precieze locaties waarvandaan de V2’s op London worden afgevuurd. Nadat ze van zeer dichtbij een inslag van een V2 meemaakt besluit ze zelf in actie te komen, in plaats van alleen maar luchtfoto’s te bestuderen. Ze sluit zich aan bij een in bevrijd België gestationeerde groep Engelse WAAF’s die vanuit daar – precies 180 graden ten zuiden van Den Haag – met ingewikkelde berekeningen kunnen achterhalen waar de Duitsers zich precies verschuilen in de Haagse bossen.

Of het nu het Romeinse Rijk, het Frankrijk van eind 19e eeuw of de Tweede Wereldoorlog is, Harris is hierin op zijn best. Hij gebruikt vaak een bestaande historische context, met al dan niet bekende personen die daadwerkelijk hebben geleefd in die tijd, maar plaatst daar ook een aantal eigen fictieve personages tussen. Hij voegt daarmee zijn eigen kleinere plot in tussen het grotere historische verhaal. Hitlers irreële droom om met deze superwapens zijn vijanden een beslissende slag te kunnen toebrengen geven V2 zijn historische decor, maar als lezer wil je vooral weten hoe het met Rudi en Kay afloopt. Zal de raketwetenschapper dit Duitse wanhoopsoffensief overleven? Zal het de onverschrokken Engelse lukken om de verwoeste, dagelijkse beschietingen op Londen een halt toe te roepen?

Cargo, 2020
Oorspronkelijke titel V2
Uit het Engels vertaald door Rogier van Kappel
368 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail