Laird Hunt – Nimmerthuis

Er zijn dingen die ik niet snel zal begrijpen: bijvoorbeeld dat deze Amerikaan al vijf boeken op zijn naam heeft staan waarvan er nog niet een vertaald is in het Nederlands. Laird Hunt is zijn naam en daar zullen we nog wel meer van gaan horen, vermoed ik. Nu is er de eerste Nederlandse vertaling met als titel Nimmerthuis, waarmee hij prompt een plek op mijn lijstje favorieten van dit jaar heeft verdiend; chapeau! Het is een fascinerend verhaal over een stoere vrouw die besluit dienst te nemen als soldaat. De Amerikaanse Burgeroorlog woedt en aan goede soldaten is immer gebrek, dus doet de vrouw een uniform aan en trekt als soldaat Galante Ash ten strijde. Nimmerthuis is gebaseerd op de verhalen van vrouwen die echt in deze oorlog hebben meegevochten. Het is de verdienste van Laird Hunt dat dit zo’n geslaagd boek is geworden. Niet al te zwaar, maar juist pakkend en vlot van stijl. Precies goed eigenlijk.

Meridiaan, 2015
Oorspronkelijke titel Neverhome, 2014
Vertaald uit het Engels door Kees Mollema
256 pagina’s

Facebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply