Jan Blokker Jr. - Alle wegen naar Rome

Puur escapisme, zo’n pelgrimstocht: je hoeft tegenwoordig nergens meer in te geloven om op pad te gaan, naar Santiago de Compostella of naar Rome. Met noemt het een project of een uitdaging, goed voor de persoonlijke ontwikkeling, maar ook ideaal om vrienden en familie te imponeren. Belangrijk is vooral dat je ervan geniet; een pelgrimstocht moet je beleven. Of, je leest er eens een boek over.
Ik kan me de stukjes van Jan Blokker Jr. in de Volkskrant goed herinneren, geschreven tijdens zijn voettocht naar Rome. Leuke stukjes, ik waande me even een medepelgrim, ver van huis, terwijl ik mijn ontbijt gewoon op schoot had. In boekvorm werkt Blokkers pelgrimstocht tot ongeveer halverwege. Ik vertrok enthousiast met hem mee vanuit Amsterdam. Bekende plekken in Nederland maakten gaandeweg plaats voor onbekende pleisterplaatsen, in Duitsland en later Frankrijk. Via Kaiser Wilhelm in Huis Doorn (waar ik goede herinneringen aan bewaar), langs Elzas-Lotharingen en de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, overnachten in het zoveelste Hotel Napoleon. Ergens in Noord-Italië haakte ik echter af. Wellicht een geval van korte concentratiespanne, symptoom van deze tijd. Of Blokker valt op het laatst toch iets te veel in herhaling. Ik kon uit zijn verslag opmaken dat hij zelf het laatste deel van zijn tocht, inclusief de plaats van bestemming, ook een beetje als een anti-climax ervoer. Dat neemt niet weg dat ik Alle wegen naar Rome grotendeels met plezier las. Heel ver weg begon er ook bij mij iets te kriebelen. Een flard van Bruce Chatwin’s The songlines schoot door mijn hoofd: ‘go walkabout’.

17 Januari 2013

Uitgeverij Contact, 2009


Comments

Comment
Your name/nickname
Your website url
Email
content_comment_captcha
This is a required field
 

reading now


Categories